Sadržaj objava isključiva je odgovornost udruge "Impress"

Cifrano za Bož’ć – online radionica

Pozivamo Vas na online radionicu «Cifrano za Bož’ć»

koja će se u sklopu projekta Kulturnjak.hr održati u

četvrtak i petak 16. i 17. 12. u 10 sati na Zoom platformi.

Voditelj radionice “Cifrano za Bož’ć” je Ivan Vinković koji se od rane mladosti bavi proučavanjem i istraživanjem tradicijske kulture. Od djetinjstva Ivan i njegova baka Marija zajedno izrađuju tradicionalni božićni nakit, a na dvije radionice svim će polaznicima predstaviti bogatu baštinu bilogorskoga kraja, kao i običaje koji se vežu uz božićno vrijeme.

Na upravo održanoj manifestaciji „Obnavljamo baštinu“ u Zagrebu Ivan Vinković nagrađen je za uspješnu rekonstrukciju narodne nošnje iz mjesta Cirkvena pored Bjelovara te će polaznicima radionice predstaviti nagrađenu nošnju dopunjenu božićnim detaljima.

Prva radionica detaljnije će obraditi temu kićenja domova – kako se i čime kitilo, kojim materijalima su se izrađivali ukrasi, tko je bio zadužen za koji dio posla, što se smjelo raditi u te blagdanske dane.

Važan element u kićenju doma bilo je i postavljanje borove grane koju i danas po selima ljudi stavljaju. Kada ju unijeti u kuću? Kako ju postaviti? Gdje ju postaviti? Čime ju ukrasiti?

Ivan će predstaviti i ukrase od krep papira, ružica, tradiciju izrade lančića. Umatanje oraha u staniol i danas se još ponegdje radi, a svi polaznici imat će priliku i sami se okušati u ovoj starinskoj tehnici. Odvažniji se mogu okušati i u tehnici farbanja oraha u boji od peći (šporeta).


Molimo sve polaznike da za provedbu radionice pripreme nekoliko oraha, špagu ili vunu i staniol. Staniol se danas koristi za zamatanje čokolade, bombona, hrane, i lako je dostupan, pa mnogi i zaborave da se od njega mogu izraditi divni ukrasi za bor.

Na drugoj radionici polaznici će izrađivati nakit te Vas molimo da za provedbu pripremite krep papir, malo špage ili vune, škare, cvjećarsku žicu, tj. drot.

Polaznici će se upoznati s dvije tehnike izrade ruža i kako se rade prazne ruže koje su iznimno dekorativne i sjajno se uklapaju i u moderno okićene borove.

Besplatna online radionica održat će se u

četvrtak i petak 16. i 17. 12. u 10 sati na Zoom platformi.

za polaznike 54+
Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem online obrasca

https://forms.office.com/r/C6Gw17R572

O VODITELJU
Ivan Vinković mladić je iz Bjelovara koji se po svojem hobiju i ljubavi prema tradicijskom tekstilnom rukotvorstvu uvelike razlikuje od svojih vršnjaka. Oduvijek su ga privlačile starine, ponajviše tekstil, ali i svakodnevni uporabni predmeti koji su se koristili u domaćinstvu. Od najranije dobi bio je član folklorne skupine; najprije u HORKUD-u Golub iz Bjelovara, gdje kasnije prelazi u odraslu sekciju, a zatim postaje član KUU Ivan vitez Trnski iz Nove Rače.
Uz bavljenja folklorom, unutar folklornih grupa, prikuplja i izrađuje tekstilne predmete bilogorskoga kraja. Prvo su to bili ručnici, koperte, jastučnice, a kasnije dijelovi i kompleti narodnih nošnji. Kako je vrijeme prolazilo, tako je svoju vještinu šivanja usavršavao i osvajao nagrade za novoizrađene narodne nošnje na razini Hrvatske na manifestaciji „Obnavljamo baštinu“.
Prije šest godina pozvan je u Križevce u KUD “Prigorje” na mjesto voditelja. Na toj funkciji je i danas, a odlična suradnja članova društva i njega rezultira županijskim priznanjima i plasiranju folklorne, pjevačke i tamburaške sekcije na državnim susretima izvornoga folklora.
U suradnji s KUD-om, izdana je knjiga „Narodne nošnje Križevačkoga prigorja“, a autor cjelokupnoga teksta je Ivan Vinković. Iako većinski dio zbirke zauzimaju bilogorske narodne nošnje, posjeduje i nošnje križevačkoga prigorja te ponešto podravskih kompleta.

Ivan Vinković koji se od rane mladosti bavi proučavanjem i istraživanjem tradicijske kulture vlasnik je iznimne zbirke tradicijskoga tekstilnog rukotvorstva u kojoj uz odjevne ima i uporabne predmete. Zbirka broji više od 2000 eksponata, a dio vezan uz blagdansku tematiku polaznici će imati prilike vidjeti na radionici.


Ovim putem molimo Vas da ovaj poziv proslijedite svima za koje vjerujete da bi ih naša online radionica mogla zanimati. Više informacija potražite na našoj Facebook stranici.
kulturnjak@udruga-impress.hr

Srdačno, Kulturnjak tim