Sadržaj objava isključiva je odgovornost udruge "Impress"

Dubrovačke ljetne igre

Podizanjem zastave Libertas na gradski zvonik i uz stihove Himne slobodi ispred crkve sv. Vlaha svečano se u Dubrovniku otvara najznačajniji kazališni festival u Hrvatskoj, Dubrovačke ljetne igre. Sama ceremonija otvaranja festivala uvijek privuče uglednike iz svijeta kulture i politike, mnogobrojne uvažene goste i publiku koja s nestrpljenjem očekuje vrhunske kulturne programe tijekom srpnja i kolovoza. Ove će godine biti izvedeno gotovo sedamdeset dramskih, plesnih, folklornih, glazbenih i drugih programa na petnaest scenskih i ambijentalnih lokacija koje ovom festival daju posebnu draž. Festival je osnovan 1950. kao Festival kazališnih igara od XV. do XVIII. stoljeća. Od 1952. djeluje pod današnjim imenom (osim od 1994. do 2001., kada se nazivao Dubrovački ljetni festival).

U prvim godinama Festival je programski više bio orijentiran na starija djela hrvatske i svjetske dramske književnosti. Slavne su izvedbe Hamleta na Lovrijencu (redatelji M. Fotez, D. Carrey, D. Radojević, M. Škiljan, J. Menzel, J. Juvančić i dr.), a upravo i ove godine Hamlet u izvedbi Frane Mašković i režiji Paolo Magelli oduševljava publiku.

Jednako popularne su izvede i djela Dundo Maroje na nekoliko pozornica u gradu (redatelji M. Fotez, K. Spaić, M. Škiljan, J. Juvančić, P. Magelli, K. Dolenčić, I. Kunčević i dr.) u izvedbama i domaćih i stranih ansambla. 

Svi najveći redatelji našeg područja režirali su na DLJI, a redovito na Festival dolaze i kazališta iz drugih zemalja.

S dramskim su predstavama gostovali Royal National Theatre iz Londona, La Mama iz New Yorka, Old Vic Theatre Company iz Londona i Bristola, Národní divadlo iz Praga, Teatro Libero iz Rima, Piccolo Teatro iz Milana i mnogi drugi. U popratnim programima koje Festival ima sudjelovao je veliki broj stranih umjetnika, a ansambl Festivala uvijek čine glumački velikani našeg govornog područja.

Godine 1978. utemeljena je festivalska nagrada Orlando za posebna dostignuća u kazalištu i glazbi.

Atrij Kneževa dvora i palača Sponza te crkve franjevačkog i dominikanskog samostana idealna su mjesta za koncerte koji zauzimaju važan dio programa.

Uz redovite nastupe Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT-a i Gradskog orkestra Dubrovnik među gostovanjima uglednih inozemnih orkestara, valja spomenuti gostovanja simfonijskih orkestara, odnosno filharmonije iz Dresdena, Manchestera, Torina, Beča, Budimpešte, Moskve, Sankt Peterburga, Cincinnatija, Praga, Varšave, Pariza, Londona, Haaga, Berlinske filharmonije, Concertgebouw-orkestra (Amsterdam) i Gewandhaus-orkestra iz Leipziga. Na Festivalu nastupaju i manji sastavi, a gotovo da nema dijela svijeta odakle umjetnici nisu došli na Dubrovačke ljetne igre.

Za vrijeme trajanja Festivala održavaju se i baletne predstave, izložbe, promocije, okrugli stolovi, projekcije filmova. Festival ima program i za najmlađe, nudi edukaciju u raznim područjima kulture, a jednako zanimljivo je i svakodnevno druženje umjetnika i publike nakon odgledanih programa.

Dubrovnik tih dana posjete mnogobrojni umjetnici, ali i turisti željnih vrhunskih kulturnih događanja koje im DLJI iz godine u godinu redovito i pružaju.

Autor teksta Antonija Putić

Fotografije : Mane Sergoyan – Impress