Sadržaj objava isključiva je odgovornost udruge "Impress"

Kad aplauz utihne – online radionica

pozivamo Vas na online radionicu “Kad aplauz utihne” a koju u sklopu projekta Kulturnjak.hr vodi Maja Margareta Fabičević, dramska pedagoginja, redateljica i dugogodišnja voditeljica Bjelovarskog kazališta.

Online škola, online prijatelji, online druženja, online kazalište.

Mijenja li pandemija kazališnu publiku i njihove navike zauvijek?

Mijenja li online svijet navike svih nas?

Hoće li publika prestati ići u kazalište?

Kako stvarati novu publiku, posebice u malim sredinama kojima nedostaje kulturnog sadržaja?

Zašto bi trebali upisati svoje dijete na dramsku i redovito ga voditi u kazalište?

Ovo su samo neka od pitanja o kojima će se govoriti na radionici “Kad aplauz utihne” a koja za cilj ima objasniti zašto je umjetnost neizmjerno važna u životu svakog pojedinca.

Besplatna online radionica održat će se u utorak i srijedu

14. i 15. 12. u 17 sati na Zoom platformi za polaznike 54+

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem online obrasca

https://forms.office.com/r/0xVn0697yg

U uvodnom dijelu radionice polaznici će imati priliku upoznati voditeljicu kroz njezin dugogodišnji rad u kazalištu te vođenju dramskih skupina djece, mladih i odraslih kao dramske pedagoginje i redateljice.

Druga radionica fokus će imati na radu Bjelovarskog kazališta u vrijeme pandemije, vrijeme bez publike i održavanja dramskih radionica za mlade.

Digitalizacija postaje neizostavni alat putem kojega se može proširi kazališno djelovanje. Stvaranje novih navika kod mlađih generacija daje novu priliku kazalištima diljem svijeta da dođu izravno u domove svoje publike – online predstave, online diskusije, online probe.

Koje su prednosti i nedostatci online dramskih radionica?

Kako raditi s mladima online?

Što su članovi Bjelovarskog kazališta radili u vrijeme pandemije?

Potrebno je dobro slušati publiku, komunicirati s polaznicima dramskih radionica, tražiti povratnu informaciju i usvajati nove načine komuniciranja i rada, naglašava Fabičević koja je kao primarni medij kroz koji su komunicirali za vrijeme pandemije odabrala radio na kojem su se emitirale radio-drame. “Bilo je to nešto novo i zanimljivo svim polaznicima, zahvalni smo Alfa radiju koji je prepoznao i podržao naše želje da kreiramo i stvaramo kazalište na ovaj način”, govori Maja Margareta Fabičević.

Mijenja li pandemija našu publiku zauvijek? Treba li nam kazalište novih formi, kazalište za publiku u vremenu suvremenih tehnologija, treba li nam publika u kazalištu?

Treba nam publika, jer ako aplauz utihne – ima li smisla raditi predstave, imati kazalište? Ili je like dovoljno dobra zamjena za aplauz?

O VODITELJICI

MAJA MARGARETA FABIČEVIĆ, rođ. CRNIĆ

Kazališnom umjetnošću bavi se od rane mladosti, a 1978. učlanjuje se u Bjelovarsko omladinsko kazalište BOK. Sudjeluje u radu kazališta pod vodstvom profesora Pintara i Marinka Ivaniševića, a glumi i u dvije predstave „Ima i većih hulja, gospodine Fares“, u predstavi „Jesenja kiša“ koje su joj odredile životni put. Počinje se baviti i režijom te sa skupinom djece u mjesnoj zajednici P. Biškup Veno radi recitale s kojima nastupaju diljem Bjelovara.

Godine 1996. u sklopu KUD-a Bjelovar osnovana je dramska sekcija koja je pod vodstvom profesora Banasa napravila kolaž komediju „Puna vreća sreća i nesreća“ u kojoj je M. Margareta Fabičević imala glavnu ulogu. Od tada narednih 17 godina glumi caricu Mariju Tereziju u scenskom prikazu dolaska Marije Terezije u Bjelovar na najvećoj manifestaciji u gradu, „Terezijani“, te „Carske nedjelje“.

Godine 1997., s nekolicinom kazališnih zaljubljenika osniva sadašnje Bjelovarsko kazalište, čija je danas predsjednica. U prvih pet godina postojanja kazališta odigrala je glavne role u pet predstava koje su režirali Vlatko Dulić „Žurim dolazi mi moja maserka“ i Nina Kleflin: „Miš u brašnu“, „ Norman“, „Blagavaonica“ i „Svom snagom nikuda“. U isto vrijeme režirala je i nekoliko prigodnih, novogodišnjih predstava za djecu.

Od 2000. počinje se intenzivno baviti dramskim odgojem djece i mladih te režiranjem zabavno-edukativnih predstava s tom populacijom za isto tako mlade gledatelje. Ulaže puno u svoju edukaciju i od tada pa do danas pohađa razne kazališne seminare i radionice. U svojem radu koristi literaturu za dramski odgoj HCDO, te ostalu našu i stranu dramsku literaturu. Zbog iznimnih rezultata koje ostvaruje u radu s djecom i mladima HCDO joj dodjeljuje zvanje „Dramskog pedagoga“.

Godine 2008. Grad Bjelovar prepoznaje veliku potrebu (djece i mladih) i iznimnu kvalitetu dramskog odgoja djece i mladih u Bjelovarskom kazalištu pod vodstvom M. M. Fabičević te osigurava sredstva za njezin osobni dohodak iz proračuna Grada Bjelovara od 2009. pa nadalje. Maja Margareta Fabičević primljena je u stalni radni odnos u Bjelovarskom kazalištu od 1. 2. 2009. kao umjetnička voditeljica. Od tada je režirala tridesetak predstava za djecu, petnaestak predstava za mlade i odrasle te mnoge scenske prikaze, nebrojene kulturno-umjetničke događaje u Bjelovarskom kazalištu, u Bjelovaru i šire. Mnoge predstave osvojile su nagrade i priznanja u RH i izvan nje. Organizirala je izvođenja mnogih profesionalnih predstava, koncerata, promocija, predstavljanja knjiga i sličnih događaja u Bjelovaru i županiji. S predstavama redovito gostuje diljem cijele regije.

Organizatorica je i selektorica KOMEDIJA FESTA koji se u Bjelovaru ove godine održava deseti put. Uslijed dugogodišnjega kvalitetnog umjetničkog rada 2016. Sabor kulture RH dodjeljuje joj srebrnu plaketu za iznimna postignuća u promicanju kazališnog amaterizma.

U povodu obilježavanja Dana Grada, 29. rujna 2016., a na temelju odluke Gradskog vijeća Grada Bjelovara, dodjeljuje joj se zlatna plaketa „GRB GRADA BJELOVARA“, kao javno priznanje za posebne uspjehe na području kulture i umjetnosti.

Krajem 2016. godine primljena je u Hrvatsko društvo dramskih umjetnika u svojstvu redateljice.

Od 2016. do 2021. osvojila je mnoga priznanja i nagrade za režiju na mnogim festivalima, a od važnijih se izdvaja nagrada za najbolju režiju na FHKA 2021., za izniman dramsko-pedagoški rad s djecom i mladima (FAK, Slavonski Brod, 2019.), te nagrada „Zvjezdana Ladika“, koju je dobila za izniman dramsko-pedagoški rad s djecom i mladima na festivalu profesionalno vođenih kazališta s djecom i mladima, Assitej, 2018.

Ovim putem molimo Vas da ovaj poziv proslijedite svima za koje vjerujete da bi ih naša online radionica mogla zanimati. Više informacija potražite na našoj Facebook stranici.

kulturnjak@udruga-impress.hr

Srdačno, Kulturnjak tim