Sadržaj objava isključiva je odgovornost udruge "Impress"

Kazališni festival – Avignon

Jedan od najvažnijih kazališnih festivala u Europi upravo se ovih dana održava u francuskom gradu Avignonu. Nakon prošlogodišnje stanke uzrokovane pandemijom, Festival d’Avignon svečano je otvorio svoje 75. izdanje u Papinskoj palači sjajnom izvedbom Čehovljeva Višnjika u režiji Tiaga Rodriguesa s Isabelle Huppert u glavnoj ulozi Ljubov Andrejevne Ranjevske. Papinska palača ugostila je 2000 gledatelja.

Festival d’Avignon osnovan je 1947. godine, a do sada je bio otkazan samo dva puta. Prvi put 2003. zbog štrajka solidarnosti sa “slobodnjacima” u show businessu i prošle godine zbog pandemije. Festival d ’Avignon pokrenuo je Jean Vilar, a u sedamdesetima se glavnom programu pridružio i off program koji svake godine nudi veliki broj izvedbi u više od 200 scenskih prostora diljem grada.

https://festival-avignon.com/en/audiovisual/the-75th-edition-of-the-festival-d-avignon-in-figures-63011

Program Festivala uključuje predstave, ali i čitanja, izložbe, filmove i rasprave. Svake večeri održava se barem jedna premijera predstave, što Avignon čini mjestom istinske kreacije za umjetnike i gledatelje. Od osnutka festivala i postavljanja Jeana Vilara za umjetničkog direktora, umjetnički je direktor potpuno slobodan u izradi svojega programa. Ova neovisnost od bilo kakvog uplitanja uvijek je bila zajamčena, bez obzira na politički kontekst. Svako izdanje Festivala nudi oko 50 predstava iz Francuske i inozemstva, a za vrijeme trajanja Festivala održi se 400 različitih događanja, uključujući panele, debate i projekcije.

Godišnje se proda 110 000 ulaznica za plaćene predstave, a još 30 000 gledatelja sudjeluje na besplatnim događanjima poput debata, tribina, čitanja itd. Otprilike 38 % publike dolazi iz Avignona i okolice, 28 % iz Ile-de-Francea, 23 % iz ostalih francuskih regija, a 11 % iz inozemstva. O iznimnoj važnosti i popularnosti svjedoči i dolazak 600 francuskih i stranih novinara, koji o Festivalu objave više od 2000 članaka.

Festival d’Avignon zapošljava 33 osobe tijekom cijele godine, a više od 700 ljudi u srpnju za vrijeme trajanja festivala. Za svako izdanje Festivala preko 1500 ljudi, umjetnika, tehničara i organizacijskog osoblja mjesecima neumorno radi kako bi Festival d’Avignon oduševio sve posjetitelje.

Proračun Festival d’Avignon u 2019. godini iznosio je 14 milijuna eura, a 31 % prihoda Festival je uprihodio sam. Procjenjuje se da je ukupan prihod koji Festival generira za regiju oko 100 000 milijuna eura.

Kazalištima s područja Balkana ili kako to vole popularno reći – kazalištima koja su nekad bila iza željezne zavjese, navažniji je program Theorem – program zamišljen kako bi izgradio mostove između Istoka i Zapada.

U okviru programa na Festivalu se održava i Europska kazališna akademija za mlade europske producente. Organizator je Europska kazališna konvencija, a Akademiju vodi i mentorira intendantica zagrebačkoga HNK, Dubravka Vrgoč. Uz Dubravku Vrgoč ovogodišnji voditelj je i Rui Catarino, umjetnički savjetnik Nacionalnog kazališta iz Lisabona.

Ravnatelj Festivala je Olivier Py, ugledni francuski redatelj, glumac i pisac.

Autor teksta : Antonija Putić

Autor fotografija : Antonija Putić