Sadržaj objava isključiva je odgovornost udruge "Impress"

Literarna radionica Pišem ti pismo

Poštovani, 

pozivamo Vas na literarnu radionicu 

„Pišem ti pismo“

koju će u sklopu projekta Kulturnjak.hr voditi Snježana Berak, mag. bibl. i viša knjižničarka u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ u Bjelovaru, dugogodišnja predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva, a danas dopredsjednica, velika promotorica čitanja. 

Kroz ukupno četiri radionice polaznici će imati priliku upoznati istaknute pisce, književne urednike, promotore knjiga i čitanja. Radionica je zamišljena kao spoj teorijskog i praktičnog rada te će svi polaznici imati priliku uz stručno mentorstvo napisati vlastiti tekst u formi pisma.

Pismo je dulja forma komunikacije od one na koju smo posljednjih godina navikli. Sada je sve, i kada govorimo o e-mailovima, porukama i socijalnim mrežama, veoma kratko, veoma lagano i lepršavo. Pismo je drukčije: morate sjesti, imate prazan papir pred sobom i ulažete sebe u to pismo. Postoje sličnosti između pisma i kratke priče. 

Što čini dobro pismo? Ključ je u naraciji. Tako dobijete sliku što osoba koja piše pismo u tom trenutku vidi, osjeća ili želi; dobro pripovijedanje je ključ bez obzira na to piše li o zvukovima koje u tome trenutku čuje kroz prozor ili govori o ljubavi prema nekome. Pravo, ozbiljno pismo, baš poput kratke priče, često se piše u više etapa; napišete dio pisma, zatim vas nešto prekine, razmislite još o tome što ste napisali i što ćete napisati, napravite skicu cjelokupnog pisma i slično. 

Naposljetku, kratke priče i pisma su sjajna forma za vježbanje discipline kod pisca, koja je ključna kada je riječ o razvijanju autorskog stila.

Besplatnaonlineradionica održat će se 

6. 11., 7. 11., 13. 11. i 14. 11. 2021.
na Zoom aplikaciji u 17 sati za polaznike 54+ 

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem online obrasca

https://forms.office.com/r/TpXNhPzvPs
https://forms.office.com/r/TpXNhPzvPs

Svi sudionici po završetku radionice dobivaju potvrdu za sudjelovanje, a jedan polaznik i poklon-paket knjiga Knjižare Knjigica. 

Radove nastale na radionici objavit ćemo na stranici Kulturnjak.hr 

KONCEPT RADIONICE PIŠEM TI PISMO

  1. PISANJE PROZE – 6. 11. 2021.

Gošća: Romana Kovačić

Kroz četiri planirane radionice pod zajedničkim nazivom „Pišem ti pismo“ imat ćete priliku, osobito ako volite pisanje, čitanje i književnost, saznati što je proza, književna vrsta koja se ostvaruje slobodnim pisanjem. Upravo na tom tragu pozvat ćemo vas da se ako želite okušate u kratkoj formi koju ćemo uz vođeno pisanje zajednički dovesti do kraja, a onda, ako dopustite, i objaviti, što je san svakog pisca. 

Nakon kraćeg upoznavanja s programom upoznat ćemo i aktere radionica. 

Bilogora je oduvijek bila pomalo mistično i neistraženo područje. Tu je svoj dom pronašla i spisateljica Romana Kovačić koja upravo inspirirana Bilogorom stvara nove priče za velike i male. Romana je autorica dviju knjiga “Bilogorske čarolije”: “Prinčeva staza” i “Vilenjsko igrišće” u kojima čitateljima otkriva čarobni svijet bajki Bilogore. Borba dobra i zla, mitovi, legende, priče koje su se prenosile s koljena na koljeno – sve je to u svojim knjigama Romana spojila u jedinstvenu cjelinu.

Potom će sudionici imati prilike razgovarati o svojim literarnim sklonostima, predložiti nam naslov koji ih se u zadnje vrijeme dojmio ili autora čija djela vole čitati.

Za kraj predviđeno je pojasniti zadatak najavljen na samom početku uz kratki razgovor i upute. Razmislite, kada ste posljednji put napisali nekom pismo? Možete li se sjetiti?

Pamtite li kada ste zadnji put napisali nekome pismo, a da to nije bio e-mail? Sanjarite li katkad o tome kako bi bilo lijepo primiti pismo od neke drage osobe, pismo ispisano rukom na ukrasnim i mirisnim papirima? Znate li nekoga tko je nedavno dobio takvo pismo ili ste to samo vidjeli u romantičnim filmovima?

2. NATJECANJA/NAGRADE – 7. 11. 2021.

Gošća: Sanja Pilić

Čovjek je po svojoj prirodi biće koje se voli natjecati. Iako za to nema sigurnih dokaza, vjerojatno se natječe s ostalim pojedincima svoje vrste otkako je razvio svijest, a možda čak i ranije. Postoje tako i književna natjecanja, a uz njih i književne nagrade, poglavito za poeziju i eseje, postoje već stoljećima. U uvodu u radionicu bit će govora o Nobelovoj, Man Booker nagradi, Pulitzerovoj nagradi i zanimljivostima vezanim uz svjetske nagrade, a onda ćemo se osvrnuti i na naše domaće književne nagrade kojih je, iznenadit ćete se, uistinu mnogo. 

Mnoge se priče dotaknu kada govorimo o prestižnim nagradama pa ćemo poslušati i vaša mišljenja: koji bi to morali biti ili jesu kriteriji u prosuđivanju da je djelo nekog autora proglašeno najboljim. Podijelit ćemo s vama zanimljivosti vezane uz temu, kao i ulomke iz knjiga koje su dobile nagradu “Bad sex” za najgoru scenu seksa u književnom djelu.

Natjecanja i nagrade za autore često se čine nedostižnima i mislimo da ih dobiva uvijek netko drugi. Autorima koji se tek probijaju i na početku su spisateljske karijere katkad je teško pronaći urednika i nakladničku kuću koja je voljna i spremna objaviti njihov literarni rad te im je, samim time, teško i doći do potencijalne publike koju bi isti ti autori imali kada bi bili objavljeni. Književne nagrade koje se dodjeljuju autorima mogu pomoći da se ostvari to probijanje novog autora na tržište, posebice ako se radi o dosad neobjavljivanom autoru, to jest autoru kod kojega se radi o prvom objavljenom rukopisu. 

Sanja Pilić, pjesnikinja i vrlo plodna spisateljica, članica je raznih prosudbenih odbora za dječje stvaralaštvo. S brojnim naslovima zastupljena je u lektiri. Objavila je do sada oko 40 knjiga za djecu i odrasle. Djela joj postižu velike naklade, mnoga su prodana u više od 12 tisuća primjeraka, i to ne samo lektirni već i izvanlektirni naslovi. Po nekim romanima napravljene su predstave u zagrebačkim kazalištima. Vlasnica je mnogih nagrada i teško je povjerovati da bi ih mogla pobrojati. Sanja Pilić živi i radi u Zagrebu. 

A što ćemo dobiti od Sanje? Kroz primjere iz vlastite prakse književnica će govoriti što je potrebno napraviti da bi se tekst koji smo napisali mogao naći u konkurenciji za nagradu. Također ćemo naučiti kako se prijaviti na natječaje, gdje ih pronaći. A onda i kako se nositi s velikim uspjehom pa i na koji način ga kanalizirati.

Završit ćemo preporukama za literaturu koja se bavi tehnikama pisanja i nudi dublji uvid u svijet stvaranja knjiga. 

Na samom kraju radionice polaznici će dobiti novi dio uputa za pisanje pisama koja ćemo po završetku radionice i objaviti na stranici kulturnjak.hr 

Pridružite nam se na radionici i napišite pismo, možda i sami sebi. 

3. PREDSTAVLJANJE KNJIGA – 13. 11. 2021.

Gosti: Adela Mihoković, Lovro Krsnik

Zamislite da ste izdali knjigu: i što sada? Kako ju predstaviti publici? Imate li uopće publiku? Jesu li danas jedini alat društvene mreže? MHK? Suradnja s knjižarama i knjižnicama, je li to jedini put? Pokušat ćemo zajednički progovoriti o nekim načinima i idejama, a pozivamo vas da se prisjetite neke dobre promocije koja vam je ostala u sjećanju.

Knjižara Knjigica u Bjelovaru ima kultni status kada je riječ o knjigama i njihovoj promociji. Ono što ovu malu knjižaru čini nezaobilaznom destinacijom za sve zaljubljenike u knjige jest i šarmantna vlasnica Adela Mihoković koja je i sama ljubiteljica knjiga, a koja je oko sebe okupila tim ljudi koji redovito organizira promocije, radionice i druženja kojima je u središtu pozornosti uvijek knjiga.

https://web.facebook.com/Knjigica-gdje-priča-počinje-2077185302508786

Upravo je Adela pravi sugovornik za temu kojom želimo saznati sve o promocijama i koliko one znače autorima, što kada izostanu, može li se bez toga i što čini promociju kvalitetnom. Svi sudionici pozvani su da u chatu, koji će biti cijelo vrijeme otvoren, postave pitanja i prijedloge te porazgovaraju s gostom.

U nastavku, naš gost će biti Lovro Krsnik,mladi kazališni redatelj, profesor scenske umjetnosti i medijske kulture. Njegov istup i zauzimanje za promicanje i važnost čitanja lektirnih djela uz koja smo svi odrastali prije koju godinu izazvala je pravu buru i veliku medijsku popraćenost, s obzirom na to da je sto dana čitao ispred Hrvatskog sabora. 

Lovro se čini pravom osobom koja nam može otkriti koliko nam scenska umjetnost i medijska kultura može biti od koristi kada je riječ o predstavljanju knjiga.Uz to, donosi nam i našu temu kojom želimo saznati sve o promocijama i koliko one znače autorima, što kada izostanu, može li se bez toga i što čini promociju kvalitetnom. Svi sudionici pozvani su da u chatu, koji će biti cijelo vrijeme otvoren, postave pitanja i prijedloge te porazgovaraju s gostom.

Na kraju radionice polaznici će dobiti nove upute za pisanje pisma. Otvara se i mogućnost čitanja pisma za jednog do dva sudionika, ovisno o vremenu i željama polaznika radionice. 

4. KOMUNIKACIJA S AUTORIMA – 14. 11. 2021.

Gošća: Mirela Barbaroša Šikić

Kada govorimo o odnosu pisca i čitatelja, upitno je što čitatelj doista dobiva od onoga što pisac namjerava izložiti. Također, pitanje je što dobivamo od tih nepredviđenih nesporazuma, kojih može biti onoliko koliko je čitatelja. Jedan od razloga zašto se netko uopće počeo baviti pisanjem jest činjenica da je u direktnoj komunikaciji trebao dosta vremena da sredi misli, da odredi što želi reći i na koji način. Živimo u vremenu u kojem, na prvi pogled, komunikacija ljudima dolazi jako prirodno. Uzmimo samo komuniciranje e-mailovima, tweetovimaili porukama – sve se piše bez previše promišljanja i sve je vrlo lagano. No mnogim je piscima zapravo jako teško komunicirati s publikom, npr. čitati publici svoje tekstove. Drugima je pak to nešto sasvim prirodno. Kako komunicirati s piscima?

Nastavljamo razgovor s našom gošćom Mirelom Barbarošom Šikić, višom savjetnicom pri Agenciji za odgoj i obrazovanje – voditeljicom projekta Pisci na mreži. Ciklus virtualnih susreta Pisci na mreživeć dugi niz godina ljubiteljima književnosti omogućava izravan kontakt s hrvatskim književnicima, prevoditeljima, kritičarima, pjesnicima. Na radionici će svim polaznicima prenijeti iskustvo komunikacije publike i pisca, koji su svojim knjigama zadobili pažnju književne kritike i čitateljske publike, a njihovi su tekstovi poticajni za čitanje kako mladima tako i odraslima. Mnogim piscima je jako teško komunicirati s publikom, npr. čitati publici svoje tekstove. Drugima je pak to nešto sasvim prirodno. Kako komunicirati s piscima?

U završnici druženja vraćamo se na početak naše radionice i dajemo zadnje upute za pisanje pisama svim našim polaznicima. Radove nastale na radionicama ćemo u prosincu objaviti na stranici Kulturnjak.hr. 

Vlasnica knjižare Knjigica Adela Mihoković odabrat će najinspirativnije pismo i pokloniti mu knjigu. 

O VODITELJICI 


Snježana Berak, mag. bibl. i viša knjižničarka, voditeljica je igraonice u Narodnoj knjižnici “Petar Preradović” Bjelovar (diplomirala je Predškolski odgoj na Pedagoškoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, Informacijske znanosti – knjižničarstvo diplomirala na Sveučilištu u Zadru). Svojom vizijom i idejama igraonicu kao kraći oblik rada s djecom predškolske dobi u knjižnici dovodi do prepoznatljivosti u knjižničarskim krugovima, a posebice kao primjer dobre prakse u Hrvatskoj. Upravo ovakav oblik rada mnogi su uzimali kao ogledni, a program za bebe i malu djecu uvršten je i u IFLA – Smjernice za knjižnične usluge za bebe i djecu rane dobi. Osmišljava, pokreće i sudjeluje u provođenju niz programa i radionica, kao i projekata u dužem trajanju: UNICEF, NSK, CSSU, HKD i HČD. Vodi već petu godinu čitateljsku grupu 54+ Čita/lice. Radi na projektima vezanim uz razvoj pismenosti u zemlji, Top lista najkvalitetnijih izdanja za djecu i mladež, Nacionalna kampanja za poticanje čitanja od najranije dobi Čitaj mi!– koordinatorica je za BBŽ i aktivno sudjeluje u njezinom promicanju na razini Hrvatske, članica je organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige. Dugogodišnja je članica i donedavna predsjednica, a sada dopredsjednica Hrvatskog čitateljskog društva. Članica je europske udruge ELINET. Sudjeluje u radu europskih konferencija o pismenosti na kojima redovito izlaže.
Područje interesa i dalje joj je rani razvoj djeteta i čitanje, poticanje čitanja od najranije dobi, razvijanje čitalačkih navika u djece, rad s bebama i malom djecom i njihovim roditeljima, rad s djecom predškolske i niže školske dobi, razvijanje knjižnične kulture kod djece, promocija kvalitetne književnosti za djecu, ukazivanje na kvalitetnu knjigu i ilustraciju, knjiga kao pomoć u odnosima djece i roditelja, približavanje književno-umjetničkih tekstova najmlađim čitateljima, rad s djecom s teškoćama, ali i rad s osobama s intelektualnim teškoćama, rad s roditeljima, čitanje kao dio odgoja djeteta, rad s mladima, rad s odraslima, rad s marginalnim skupinama (gluhima, zatvorenicima), osiguravanje slobodnog pristupa informacijama, bolja vidljivost knjižnice u zajednici, suradnja s knjižničarima, odgajateljima, učiteljima, volonterima i ostalim zainteresiranim pojedincima, udrugama, organizacijama i ustanovama, korištenje novih tehnologija u službi promicanja knjižnice, knjige i čitanja, slobodan pristup informacijama kao ključ napretka, učenja i razvoja.
Dobitnica je brojnih nagrada od kojih su: Godišnja nagrada Ministarstva socijalne politike i mladih za 2014. godinu za promicanje prava djeteta, Nagrada za inovativnu promociju čitanja u Europi za 2017. godinu za program Čitateljski program za roditelje i djecu u kaznionicama koju dodjeljuje ILA – International Literacy Association, primila nagradu CRNA OVCA – posebno priznanje za popularizaciju hrvatske slikovnice (2020.).

Ovim putem molimo Vas da ovaj poziv proslijedite svima za koje vjerujete da bi ih naša onlineradionica mogla zanimati. Više informacija potražite na www.kulturnjak.hr ili na našoj Facebook stranici.


Kulturnjak.hr projekt je čiji je nositelj udrugaImpress(www.udruga-impress.hr) s partnerom Centrom za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava (https://crok.hr). Ukupan iznos projekta je 491.008,00 kn. Europska unija je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala iznos od 417.356,80 kn.


Sadržaj objave je isključiva odgovornost udruge Impress.