Sadržaj objava isključiva je odgovornost udruge "Impress"

Pišem ti pismo: Pismo unuku!

10. 11. 2021.

Dragi moj Brunći,

jako Te volim. Jedva čekam da mi opet dođeš. Kupila sam novu slikovnicu i veselim se da ćemo ju čitati prije spavanja. Bliži se Božić pa moramo napisati pismo Isuseku. Kada si imao četiri godine, poželio si živog jelena, jer – kako si govorio – u sobi je bilo mjesta za njega. Jedva sam Te uvjerila da Isusek za Božić donosi šalove, rukavice ili saonice. Sada si veliki dečko, pošao si u školu i mislim da bi bilo najbolje da Ti On donese npr. globus ili neku enciklopediju. Razmisli o tome. Kada dođeš, zajedno ćemo napisati pismo i odlučiti koju želju istaknuti i zamoliti.

Nikako nemoj poželjeti one transformere. Djeluju hladno i zastrašujuće. Oni nemaju veze s Božićem. Imaš ih već previše. Sjećaš se, uvijek sam Ti govorila da se Isus rodio u štalici, u vrlo skromnim uvjetima, da ga je njegova mama Marija položila na oštru slamu, a volovi su svojim disanjem zagrijavali prostor kolibe na osami. Pastiri su mu se dolazili pokloniti, kao i tri kralja s Istoka. Prisjeti se božićnih pjesama koje smo lani na Badnjak pjevali. Ni u jednoj se pjesmi ne spominju transformeri. Razmisli o tome. Voljela bih da ničim ne poništimo ljepotu božićne noći.

Zoe je još mala pa ćemo i u njezino ime napisati pismo. Ti razmisli što bi bilo zgodno zamoliti za našu malu mudricu. Možda neku lijepu lutkicu, ili posudice za kuhanje. Vidim da se najviše voli igrati mame i kuharice. Stalno provjerava nisu li bebe popiškane, presvlači ih i onda ih hrani. Crtanka i boje bi također bili dobar izbor.

Mislim da je mama rekla da u petak dolaziš na spavanje. Večer ćemo posvetiti sebi, a u subotu imamo vremena da obiđemo grad, pogledamo izloge i odlučimo koje želje ćemo navesti u pismu.

Željno Te očekujem i šaljem pusu. Ponesi šah i legiće.

Tvoja baka Nana.

Ankica Bistrović

Moderator radionice Antonija Putić

Rad nastao za vrijeme Literarne radionice Pišem ti pismo koju je za ciljnu skupinu 54+ u studenome 2021. vodila Snježana Berak.