Sadržaj objava isključiva je odgovornost udruge "Impress"

Sarajevo film festival

Sarajevo Film Festival najvažniji je regionalni filmski festival, zahvaljujući kojemu Sarajevo svake godine u kolovozu postaje najvažnije mjesto za mnogobrojne filmaše. Sarajevo Film Festival služi kao zajednička platforma za filmski biznis čitave regije, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u jugoistočnoj Europi.

Prvi Sarajevo Film Festival održavao se od 25. listopada do 5. studenoga 1995. godine, a unatoč opsadi Sarajeva i ratnim zbivanjima, Festival je posjetilo 15 000 ljudi. Dugogodišnji direktor festivala je Mirsad Purivatra.

Organizacija Festivala uvijek stavlja poseban fokus na regiju jugoistočne Europe (Albanija, Armenija, Austrija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Grčka, Gruzija, Mađarska, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija, Turska), zahvaljujući kojem filmovi, talenti i budući projekti iz regije dospijevaju u središte pozornosti međunarodne filmske javnosti. Festival svake godine posjeti više od 100 000 gledatelja, popune se svi smještajni kapaciteti u gradu, a osim regionalnih filmskih zvijezda, na festival dolaze i mnogobrojni Oscarovci i ugledni filmski umjetnici iz cijeloga svijeta. Festival je ugostio poznate osobe kao što su: Robert De NiroAngelina JolieBrad PittEmile HirschOrlando BloomDaniel CraigDanny GloverJohn MalkovichMorgan FreemanOliver StoneJohn CleeseSteve BuscemiMichael FassbenderJeremy IronsBono VoxNick CaveCoolioStephen FrearsMickey RourkeMichael MooreGérard DepardieuDarren AronofskySophie OkonedoGillian AndersonKevin SpaceyEric CantonaBenicio del Toro i mnogi drugi.

Festival ove godine otvaraju svjetske premijere dvaju bosanskih filmova – film Deset u pola Danisa Tanovića i omnibus Pisma s krajeva svijeta filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne skupine redatelja prve generacije na sarajevskoj film.factory, kultnoga redatelja Bele Tarra.

Za nagrade Srce Sarajeva ove je godine u konkurenciji 48 filmova u četiri kategorije – igrani, dokumentarni, kratki i studentski film. Svjetsku premijeru zabilježit će 18 filmova, tri međunarodnu, jedan europsku, 25 filmova regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru. U želji da unaprijedi i potakne produkciju kvalitetnih audiovizualnih sadržaja, Sarajevo Film Festival od ove je godine uveo novu kategoriju nagrada – Srca Sarajeva za TV serije. Ove godine je nominirano 16 TV serija s područja regije, a nagrade će biti dodijeljene u šest kategorija.

Počasno Srce Sarajeva ove će godine biti dodijeljeno redatelju Wimu Wendersu u znak priznanja za izniman doprinos filmskoj umjetnosti, a u sklopu programa bit će upriličeno njegovo predavanje mladim filmskim stručnjacima te će biti prikazana i retrospektiva njegovih odabranih filmova.

Talents Sarajevo je obrazovna platforma i mjesto susreta mladih filmskih profesionalaca u usponu i s vremenom je postao najprestižniji filmski trening u regiji koji svake godine okuplja mlade dajući im priliku da nauče nove vještine, ali i upoznaju najvažnije ljude iz struke. Festival također karakterizira CineLink, dugogodišnji program za razvoj projekata koji rezultira godišnjim koprodukcijskim marketom tijekom festivalskih dana.

Nagrade Sarajevo Film Festivala

POČASNO SRCE SARAJEVA

Nagrada se dodjeljuje u znak priznanja za izniman doprinos filmskoj umjetnosti.

Natjecateljski program – igrani film 

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI IGRANI FILM

Novčanu nagradu u iznosu od 16.000 € sufinancira Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJEG REDATELJA / REDATELJICU

Novčanu nagradu u iznosu od 10.000 € osigurava Agnes B.

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJU GLUMICU

Novčana nagrada u iznosu od 2.500 €.

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJEG GLUMCA

Novčana nagrada u iznosu od 2.500 €.

Natjecateljski program – dokumentarni film

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI DOKUMENTARNI FILM

Novčanu nagradu u iznosu od 3.000 € osigurava Vlada Švicarske.

NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA

Nagrada za ljudska prava dodjeljuje se za najbolji film iz Natjecateljskog programa – dokumentarni film koji obrađuje tematiku ljudskih prava. Nagradu u iznosu od 3.000 € osigurava Kraljevina Nizozemska.

SPECIJALNA NAGRADA ŽIRIJA

Novčana nagrada u iznosu od 2.500 €.

Natjecateljski program – kratki film 

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI KRATKI FILM

Kvalifikacijski film za prijavu za nagradu Oscar®.

Novčanu nagradu u iznosu od 2.500 € osigurava Podravka.

Natjecateljski program – studentski film

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI STUDENTSKI FILM

Novčanu nagradu u iznosu od 1.000 € osigurava Vijeće za regionalnu suradnju.

SRCE SARAJEVA ZA TV SERIJE

NAGRADA PUBLIKE

PARTNERSKE NAGRADE

Specijalna nagrada za promicanje rodne ravnopravnosti

Novčanu nagradu u iznosu od 7.500 € osigurava MasterCard®.

NOMINACIJA ZA KANDIDATURU ZA NAGRADU EUROPSKE FILMSKE AKADEMIJE U KATEGORIJI NAJBOLJI KRATKI FILM

Pobjednik ulazi u konkurenciju za kandidaturu za nagradu Europske filmske akademije (EFA) u kategoriji Najbolji kratki film.

Cicae nagrada

Međunarodna konfederacija umjetničkih kina (CICAE) nagrađuje film u selekciji Natjecateljskog programa – igrani film. Nagrađeni film dobit će posebnu podršku CICAE kada je u pitanju pomoć kod distribucije, prikazivanja filma i dopiranja do publike, putem mreže od 3.000 kina.

Cineuropa nagrada

Nagradu dodjeljuje Cineuropa portal posvećen europskoj kinematografiji i njezinim stvaraocima, i to filmu koji, osim što nesporno posjeduje umjetničke kvalitete, također promovira ideje europskog dijaloga i integracije. Vrijednost nagrade iznosi 5.000 €.

Autor teksta: Antonija Putić

Fotografije: Antonija Putić