Sadržaj objava isključiva je odgovornost udruge "Impress"

Svi mi vele da sam z Bilogore

Pozivamo Vas na online radionicu “Svi mi vele da sam z Bilogore”

koja će se u sklopu projekta Kulturnjak.hr održati u

utorak i četvrtak, 23. i 25. 11. 2021. u 10 sati na Zoom platformi.

Voditelj radionice “Svi mi vele da sam z Bilogore” je Ivan Vinković koji se od rane mladosti bavi proučavanjem i istraživanjem tradicijske kulture. Vlasnik je iznimne zbirke tradicijskoga tekstilnog rukotvorstva u kojoj uz odjevne ima i uporabne predmete. Zbirka broji više od 2000 eksponata, a veliki dio njih polaznici će imati prilike vidjeti na radionici.

Besplatna online radionica održat će se utorak i četvrtak,

23. i 25. 11. 2021. u 10 sati na Zoom platformi

za polaznike 54+

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem online obrasca

https://forms.office.com/r/F7uVJ34wv1

Najveći dio Ivanove zbirke zauzima tekstil bilogorskoga kraja, a manji broj zauzimaju predmeti iz Podravine, Slavonije, Pokuplja i Križevačkoga prigorja. Najviše pozornosti posvetio je skupljanju dupljanog ruha; koperti, ručnika, stoljnjaka, fertuna, rubači, oplećaka, pocuknjenki…

Dupljanje je najkarakterističniji rad za bilogorski kraj. Prilikom tkanja, niti osnove se omataju i tako se dobivaju deblje niti osnove koje čine štapić, a dok se osnovom dobiva određeni uzorak – mustra; list, ruža, geometrijski motivi.

Razlikujemo dva tipa dupljanja, na stariji i noviji prebor i svaki taj tip ima dva podtipa, no možemo reći da je dupljanje na stariji prebor većinom geometrijskog uzorka, a kod dupljanja na noviji prebor su cvjetni uzorci – naglašava Vinković.

Osim u bilogorskom kraju, dupljanje je rašireno i po drugim, nama susjednim krajevima Bilogore, ali nije toliko zastupljeno. Kako je to rad koji se danas gotovo i ne radi, većina narodnih nošnji u Ivanovoj zbirci je upravo dupljana ili kako još kažu u nekim selima, šupljana. Narodne nošnje koje Ivan prezentira i skuplja su najčešće iz zapadnog dijela Bilogore – to su sela od Bjelovara u pravcu Vrbovca. Cijeli taj dio ima drukčiji način odijevanja nego što je to u drugom dijelu Bilogore.

Tako se u njegovoj zbirci mogu pronaći oni najstariji tipovi dupljanih nošnji, sa starijim preborom i geometrijskim, skromnijim motivima, do onih na noviji prebor, vrlo bogato ukrašenih cvjetnim motivima koji se odijevaju u kombinaciji s kupovnim materijalima od kojih su šivani fertuni, bluze, tušlini…

Sve to ruho potrebno je dobro pohraniti u ormarima i škrinjama koje su dobro obnovljene i sigurne za čuvanje vrijednog ruha, a o sakupljanju i pronalasku neprocjenjivog blaga po selima govorit će na drugoj radionici.

O VODITELJU

Ivan Vinković mladić je iz Bjelovara koji se po svojem hobiju i svojom ljubavi prema tradicijskom tekstilnom rukotvorstvu uvelike razlikuje od svojih vršnjaka. Oduvijek su ga privlačile starine, ponajviše tekstil, ali i svakodnevni uporabni predmeti koji su se koristili u domaćinstvu. Od najranije dobi bio je član folklorne skupine; najprije u HORKUD-u Golub iz Bjelovara, gdje kasnije prelazi u odraslu sekciju, a zatim postaje član KUU Ivan vitez Trnski iz Nove Rače.

Uz bavljenja folklorom, unutar folklornih grupa, prikuplja i izrađuje tekstilne predmete bilogorskoga kraja. Prvo su to bili ručnici, koperte, jastučnice, a kasnije dijelovi i kompleti narodnih nošnji. Kako je vrijeme prolazilo, tako je svoju vještinu šivanja usavršavao i osvajao nagrade za novoizrađene narodne nošnje na razini Hrvatske na manifestaciji „Obnavljamo baštinu“.

Prije šest godina pozvan je u Križevce u KUD Prigorje na mjesto voditelja. Na toj funkciji je i danas, a odlična suradnja članova društva i njega rezultira županijskim priznanjima i plasiranju folklorne, pjevačke i tamburaške sekcije na državnim susretima izvornoga folklora.

U suradnji s KUD-om, izdana je knjiga „Narodne nošnje Križevačkoga prigorja“, a autor cjelokupnoga teksta je Ivan Vinković. Iako većinski dio zbirke zauzimaju bilogorske narodne nošnje, posjeduje i nošnje Križevačkoga prigorja te ponešto podravskih kompleta.

Ovim putem molimo Vas da ovaj poziv proslijedite svima za koje vjerujete da bi ih naša online radionica mogla zanimati. Više informacija potražite na www.kulturnjak.hr ili na našoj Facebook stranici.

kulturnjak@udruga-impress.hr

Srdačno, Kulturnjak tim

Kulturnjak.hr projekt je čiji je nositelj udruga Impress (www.udruga-impress.hr) s partnerom Centrom za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava (https://crok.hr). Ukupan iznos projekta je 491.008,00 kn. Europska unija je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala iznos od 417.356,80 kn.

Sadržaj objave je isključiva odgovornost udruge Impress.