Sadržaj objava isključiva je odgovornost udruge "Impress"

Radionica: Latinskoamerički i suvremeni ples – umjetnost u pokretu

Kad čujete dobar ritam, poželite zaplesati?

Kad plešete, sretni ste?

Kad ste sretni, želite još više plesati?

Ovo je onda radionica za Vas!

Latinoamerički i suvremeni ples umjetnost u pokretu”

radionica je koju su za projekt Kulturnjak.hr osmislie plesne umjetnice Petra Jeričević i Larisa Navojec, a na kojoj ćete uz stručno vodstvo naučiti kako pravilno zagrijati tijelo prije plesa, kako uspješno savladati različite plesne tehnike, kako osmisliti koreografiju za vlastite plesne projekte i kako se prepustiti glazbi i stvarati umjetnost u pokretu.

Petra Jeričević, plesačica, koreografkinja, plesna pedagoginja i pobjednica “Plesa sa zvijezdama” našim će polaznicima predstaviti latino-američke plesove koji su poznati po svojem lepršavom stilu i srastvenom zanosu.

Latino-američki plesovi su Rumba, Samba, Cha-cha-cha, Paso doble, Jive, Mambo, Salsa, Cuban-rumba. Pachanga, Cumbia, Merengue, Bachata, a naši polaznici plesat će koreografiju koja je spoj latino plesova.

Larisa (Lipovac) Navojec, plesačica, plesna pedagoginja i jedna od naših najcjenjenijih koreografkinja polaznicima će predstaviti plesne tehnike koje će im olakšati put do kreiranja vlastitih plesnih koreografija, ali i pokazati kako pripremiti tijelo za napor koji ples traži.

Zaplešite s nama na besplatnoj online radionici

25. 1., 26. 1., i 27. 1. 2022.
na Zoom aplikaciji u 20 sati za polaznike do 25 godina.
Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem online obrasca

https://forms.office.com/r/iFPBM7LFvL

NAPOMENA

Polaznike radrionice“Latinoamerički i suvremeni ples umjetnost u pokretu” molimo da za radionicu obuku udobnu odjeću i obuću za ples. Pripremite i nešto za okrepu i ako možete – plesnog partnera ili partnericu. Mame i tate su također izvrsni plesni partneri 😉

Plesne radionica “Latinoamerički i suvremeni ples umjetnost u pokretu”

  1. Zagrijavanje tijela i plesna tehnika uz Larisu
  2. Koreografija i kompozicija
  3. Latino ritmovi uz Petru
  4. Razgovor na temu tijela i plesa
  5. Važnost i utjecaj plesa na naše tijelo i raspoloženje
  6. Predstavljanje knjige “Lukasova plesna pustolovina” – Tomo Vega

TIJELO KAO ALAT

Radionica će ponuditi polaznicima uvid u osnove suvremenih plesnih tehnika. 

Kroz zagrijavanje, jačanje tijela, vježbe koordinacije i kondicije polaznici će saznati više o načinima na koje tijelo mogu koristiti u svakodnevnom životu, ali i iskustveno proći kroz pripremu tijela za plesnu koreografiju. Vježbe se izvode na mjestu, na podu, cross the floor, te u kombinacijama plesnih sekvenci. U drugom dijelu naučit ćemo više o tome što je koreograf ili koreografija. Na koji način mogu nastati koreografije? Gdje tražiti inspiraciju ili predložak za koreografiju? I na kraju što je koreografska kompozicija? Upoznat ćemo se s terminologijom i primjenom te se kroz kreativnu plesnu igru zabaviti.

Knjiga “Lukasova plesna pustolovina” inspirirana je istinitim događajima, a ukazuje na sve ono s čime se susreću dječaci koji se odluče baviti plesom. Autor knjige je Tomo Vega, dugogodišnji trener akrobatskog rock ‘n’ rolla koji u knjizi odgovara na mnogobrojna pitanja koja često muče one koji se žele baviti plesom, ali ih njihova okolina možda u tome ne podržava.

Priča prati dječaka Lukasa i sve ono što mu se događa na putu do njegovoga prvog natjecanja. Za razliku od Lukasa, njegov prijatelj Marko nije dobio podršku svojega oca da i on postane plesač. Naime, Markov otac smatra da je ples za djevojčice, a ne za dječake. Zgode i nezgode kroz koje prolaze likovi drže čitatelja prikovanog uz stranice ove zanimljive priče. Ovo je divna i poučna priča, a posebna je po tome što odašilje jake i jasne poruke djeci i njihovim roditeljima. Uči o ljepoti plesa, važnosti prijateljstva, ali i o toleranciji, razumijevanju, podršci i ustrajnosti.

Ovim putem molimo Vas da ovaj poziv proslijedite svima za koje vjerujete da bi ih naša online radionica mogla zanimati. Više informacija potražite na www.kulturnjak.hr ili na našoj Facebook stranici.

Petra Jeričević rođena je 29. 9. 1991. u Zagrebu. Plesom se počela baviti s devet godina. U svojoj sportskoj karijeri bila je u samom vrhu hrvatskoga plesa, ali je ostvarila i vrhunske rezultate u inozemstvu.

Godine, 2013., s nepune 22. godine, kao jedna od najmlađih sudionica pozvana je da nastupi u poznatom showu “Ples sa zvijezdama”, gdje je kao debitantica s glumcem Mislavom Čavajdom odnijela pobjedu.

Posebno je istaknuta kao izvrsna koreografkinja.

Godine 2015. preuzela je vodstvo u Športskom plesnom klub u Samoboru te postala predsjednica istoga. Klub trenutačno broji više od 120 članova, gdje najmlađi član ima 3, a najstariji 65 godina. Osim rekreativnog plesa, trenira i sportsku sekciju grupa, formacija i parova.

Bila je među prvim studentima koji su završili smjer plesa na Stručnom studiju za izobrazbu trenera na Kineziološkom fakultetu. Diplomirala je 2019. i postala prvostupnik trener plesa.

Kao članica upravnog odbora Hrvatskog sportskog plesnog saveza 2019. je postavila hit predstavu “Zapleši” u kojoj su igrali/plesali Slavko Sobin i Gabrijela Pilić. Predstavi je cilj bio da promovira sportski ples u suradnji s hrvatskim reprezentativcima. Predstava “Zapleši” je kruna njezinoga koreografskog i pedagoškog iskustva koja je odmah nakon premijere rasprodana u pet gradova. Dolazak pandemije privremeno je zaustavio daljnje izvedbe.

U protekloj godini Petra je napravila veliki plesni iskorak na hrvatskoj plesnoj sceni promoviranjem latin discipline kroz rekreativni program za žene, Ladies latin za kojim se interes pojavio u mnogim gradovima u Hrvatskoj. Povezivanje s poznatim plesačicama drugih stilova dodatno je povećao interes za latin disciplinom, a popularnost ovoga iznimnog projekta raste iz dana u dan.

Tijekom lockdowna u Hrvatskoj Petra je sa sestrom Paulom počela aktivno djelovati putem društvenih mreža, te su tako omogućile puno široj zajednici sudjelovanje u plesnim aktivnostima i postale prepoznatljive kao Jeričevićke. I Paula se, baš kao i Petra profesionalno bavi plesom, jedanaest puta bila je državna prvakinja, jednom srebrna i tri puta brončana. Članica je reprezentacije godinama i predstavljala je Hrvatsku na europskim i svjetskim prvenstvima, a u duetu sa sestrom Petrom pokrenut će na ples čak i one koji misle da imaju dvije lijeve noge.

Petra bi voljela koreografirati u kazalištu i veće projekte, jer kaže da je koreografija njezina najveća ljubav, naravno uz aktivno prenošenje svojega plesnog znanja kroz pedagoški rad za sve uzraste.

Više o Petri i njezinom radu potražite na Instagram profilu https://instagram.com/petrajericevic?utm_medium=copy_link

Larisa (Lipovac) Navojecrođena je 22. 1. 1977. u Rijeci. Dugi niz godina bila je prvakinja Zagreba i Hrvatske u ritmičko-sportskoj gimnastici. Ušla je u hrvatsku enciklopediju sporta kao prva ritmičarka koja je predstavljala Hrvatsku na Svjetskom i Europskom prvenstvu.Završila je školu za ritmiku i ples Ane Maletić – Zagreb, a 1995. maturirala i stekla struku kulturno-umjetničkoga plesača suvremenog plesa. Svoje obrazovanje nastavlja i izvan Hrvatske, diplomirala je na Alvin Ailey American Dance Centeru u New Yorku, a 2018. magistrirala izvedbene umjetnosti na MA Solo/Dance/Authorship SODA, UDK/HZT u Berlinu.

Bila je članica Studija za suvremeni ples i Zagrebačkog plesnog ansambla, a 2000. osnovala je umjetničku organizaciju Plesni Centar TALA i festival

Platforma HR, unutar kojih danas djeluje kao direktorica, izvođačica, koreografkinja, plesna pedagoginja i producentica.

Godine 2000. postaje članica UPUH-a i stječe status slobodne umjetnice u HZSU.

Dio je autorskog i organizacijskog tima međunarodnog TASK projekta i GO OUT AND DANCE projekta kojim se obilježava Svjetski dana plesa.

Od 2009. do 2010. bila je asistentica za scenski pokret na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Od 2018. radi na odsjeku glume (2. MA godina) kao nastavnica – vanjska suradnica s redateljem K. Dolenčićem.

Sudjelovala je u stvaranju oko 150 predstava različitih žanrova (dječje, plesne, dramske, mjuzikli, opere), od kojih je 18 autorskih (“Baloni”, “Aquaplan”, “Muškarci u suknjama, a žene-isto!?”, “Lift”, “Mliječni put”, “Supersomething”, “Čekaona”, “Tri skockana praščića”, “Tijela za Milanu”, “Displaced”, “E.L.E.N.”, “A Solo Together”, “Svijet igara”, “Unfinished bussines”, “Kronografija dualizma”, “Polygon, re:konstrukcija”, “5 sola 5 tijela”). Sudjeluje u različitim nacionalnim, regionalni i europskim projektima – NDA CRO, NDA, GENERATOR, LLB EU, KLIKER! mreža.

Članica je UPUH, ITI, HZSU, Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade.

Za svoj radi dobila je mnoge nagrade:

– nagrada za najbolju ulogu u predstavi “Ja sam ja” na međunarodnom Festival “Zlatna paličica” u Ljubljani

– nagrada za interpretaciju i animaciju na festivalu “Poletni lutkovni

pristani Maribor” (Slovenija) u predstavi “Ja sam ja”

– nagrada za najbolju koreografiju za predstavu “Padobranci ili o umjetnosti padanja”, 9. Susret prof. kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ

– nagrada hrvatskog glumišta 2006 u kategoriji najbolje plesačice

suvremenog plesa

– 2011. strukovna nagrada UPUH za organizaciju projekta Platforma HR

– nagrada strukovnih organizacija suvr. plesa RH za sezonu 2018./2019. za najbolju pojedinačnu izvedbu u autorskoj predstavi “A solo together”

– priznanje strukovnih udruga suvremenog plesa Republike Hrvatske UPUH i PULS za izniman umjetnički doprinos 2000. – 2020. Plesnom Centru TALA

Kao redateljica, koreografkinja i izvođačica sudjelovala je u velikom broju komercijalnih projekata (televizijske emisije, koncerti, eventi, videospotovi, festivali, reklame, otvaranja i obilježavanja svih važnijih evenata u RH – otvaranje Sveazijskih igara na pijesku u Omanu, otvaranje ESI na Mladosti, otvaranje zračne luke Franjo Tuđman, Svjetsko rukometno prvenstvo…)

Kao izvođačica surađivala je s mnogim koreografima (Mare Sesardić, Rajko Pavlić, Ksenija Zec, Marjana Krajač, Keren Levi, DV8, Vincente Silva, Fred Benjamin, Cosmin Manoulescu, Giuseppe Chico, Jasna Vinovrški Layes, Anton Lachy, Ivančica Horvat, Martin Sonderkamp, Maja Drobac, Sonja Pregrad, Aleksandra Janeva Imfeld, Clement Layes, Burak Ozdemir, Žak Valenta…), a kao koreografkinja s mnogim redateljima (Ivica Šimić, Lary Zappia, Haris Pašović, Ivan Leo Lemo, Robert Raponja, Igor Mešin, Krešimir Dolenčić, Nina Kleflin, Borut Šeparović, Mario Kovač, Arija Rizvić…) i kazalištima (ZKM, Mala Scena, Komedija, Kerempuh, Virovitica, ITD, HNK Zagreb, HNK Osijek, ZKL, Trešnja, Žar Ptica, I.Zajec Rijeka, Šibensko kazalište, HNK Split…).

Danas producira, organizira i inicira mnoge plesne projekte i kontinuirano sudjeluje u svim aktivnostima hrvatske nezavisne plesne scene. Djeluje kao plesačica, koreografkinja, plesna pedagoginja i redateljica te osmišljava kreativne koncepte za različite suradnike, organizacije i projekte. Pokrenula je i vodi novi rezidencijalno izvedbeni prostor – Prostor za ples i umjetnost @TALA.

Više potražite na Facebook profilu https://www.facebook.com/pctala/