Sadržaj objava isključiva je odgovornost udruge "Impress"

Kanarski folklorni ples

KANARSKI FOLKLORNI PLES

Ako Španjolsku nešto karakterizira, to je njezina bogatstvo kulturne raznolikosti. To uključuje plesove koji su unikatni za svaku pojedinu regiju. Upoznajmo se s kanarskim folklornim plesom i godišnjim festivalom koji se održava na Tenerifima.

Povijest i zemljopisni položaj Kanarskih otoka omogućili su europski, američki i afrički utjecaji tijekom stoljeća. Prenoseći taj tok utjecaja na područje glazbenoga folklora, moguće je shvatiti kako se mogu pronaći glazbeni instrumenti s korijenima u stranim otocima.

Pjesme i plesovi koji su se najviše proširili po kanarskom arhipelagu su isas, folías i malagueñas.

Isa potječe ritmički i melodično iz jote poluotoka. Karakterizira ga intenzivan trokraki ritam, brza i sretna pjesma te ples zajedničkoga sudjelovanja najpoznatijih u arhipelagu. Isa canaria svira se uz gitaru, lutnju, banduriju i timple.

Folia podrijetlom svojega plesa predstavlja dvorski ples. Pleše se na uljudan način, vrlo nježno. Slijedi drevnu tradiciju žene koja je promijenila partnera, koji se nakon niza koraka vraća sa svojim početnim suputnikom. Koreografija je stoga krenula od zbora u kojem su parovi bili okrenuti međusobno licem u lice, a leđima prema ostalim parovima. Plesali su slobodno na mjestu, izmjenjujući lagane bočne pokrete u pet koraka, prema vanjskoj i unutarnjoj strani zbora.

Malagueñas karakterizira tužna, slatka, krotka, pa čak i melankolična pjesma. Njegove dominantne teme posvećene su majkama i ljubavi, stoga se prilikom slušanja malagueñe nameće klima poštovanja u kojoj je tišina prevladavajući faktor.

‘En la tumba de una madre ‘U majčinom grobu

Nunca se seca una flor, Cvijet se nikada ne osuši

Porque la riegan sus hijos Jer ih njihova djeca zalijevaju

Con lágrimas de dolor.’ Sa suzama boli.’

Ovaj video spot jest promotivni spot za posljednji festival** koji se održao na Tenerifima. U njemu možemo cijeniti i osjetiti atmosferu 1920-ih i 30-ih godina na Kanarskim otocima:

A kad se približite plesu i glazbi, najbolji način da shvatite i cijenite ono na čemu se temelji kanarski folklor jest uživanje u njemu:

Fotografije snimio Sahel Lopez @sahel_lopez

Autor teksta: Antonija Putić