Sadržaj objava isključiva je odgovornost udruge "Impress"

Likovna radionica

Poštovani,

pozivamo Vas na Likovnu radionicu “Ne slika se bojama, nego osjećajima”

koju vode slikarice Petra Šabić i Irena Jukić Pranjić.

Kroz dvije radionice saznajte važne informacije o upisima na umjetničke fakultete, natječajima za izlaganja u galerijskim prostorima, suradnjama s festivalima i muzejima, tehnikama i odabiru istih.

Petra Šabić diplomirala je Likovnu kulturu 2019. i Slikarstvo 2021. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a već je jedno od najtraženijih imena domaće likovne scene. Njezini radovi izlagani su u najprestižnijim galerijama u Hrvatskoj, a svoje je radove izlagala i u Indiji i Vijetnamu. U 90 minuta radionice predstavit će svoj put od zaljubljenice u slikarstvo do upisa na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, osvajanja nagrada, suradnje s mnogobrojnim galerijama, inspiraciji…

Irena Jukić Pranjić profesorica je na Akademiji likovnih umjenosti u Zagrebu,

višestruko je nagrađivana ilustratorica, animatorica, crtačica stripa i urednica. Upravo je završila svoj novi, četvrti film Real Boy i objavila novu knjigu “Dnevnik snivanja i filozofiranja”. Irenini filmovi redovito dobivaju nagrade na festivalima, a više je puta nagrađena za strip i ilustracije. Ilustrirala je brojne slikovnice, udžbenička izdanja te dječje časopise.

Kroz prvi dio radionica slikarice Petra Šabić i Irena Jukić Pranjić predstavit će Vam svoj put od ljubavi prema crtanju do upisa na Akademiju, pronalaska svojega stila, osvajanja nagrada, izlaganja u mnogobrojnim galerijama.

Drugi dio radinice namijenjen je predstavljanju slikarskog stila i tehnika koje koriste u svojem radu, upoznavanju s programima koje koriste, materijalima, alatima.

Radionica je namijenjena mladima do 25. godina u cilju razvoja kreativnih sposobnosti i potencijala, usvajanja različitih likovnih tehnika.

Radionica je besplatna, interaktivna i provodi se online od 19,00 h

Maksimalan broj sudionika je 20, a namijenjena je polaznicima do 25 godina.

Rok za prijavu je 20. 9. 2021.

Datumi održavanja Likovne radionice – “Ne slika se bojama, nego osjećajima”

utorak 21. 9. i 28. 9. 2021. od 19 sati

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem online obrasca

https://forms.office.com/r/xK10zS7j9g

Za sve dodatne informacije zainteresirani se mogu javiti na

kulturnjak@udruga-impress.hr

Petra Šabić na prvoj će radionici u 90 minuta predstaviti svoj put od zaljubljenice u slikarstvo do upisa na Likovnu akademiju, osvajanja nagrada, izlaganja u mnogobrojnim galerijama.

Na radionici vas očekuju savjeti za pripremu za upis umjetničkog fakulteta – riječ je o izrazito specifičnom studiju, stoga je važno ranije procijeniti što očekujemo od takve vrste studija. 

Iskustvo upisa Akademije likovnih umjetnosti – prijemni ispit, iskustvo studiranja – studij povijesti umjetnosti na FFZG i umjetnička naobrazba na ALU – izazovi i mogućnosti takvog tipa studiranja 

– predstavljanje umjetničkog koncepta – reference na različite teorije, znanost, duhovnost

– slikarstvo izvan slikarske forme – konstruiranje umjetničkih instalacija –        

– zašto je duhovna dimenzija u kreativnosti posebno važna

– razmišljanja o proširenim medijima kao sredstvu izražavanja

– iskustvo u izlagačkoj praksi – kako doći do galerijskog prostora ili alternativnog prostora za izlaganje radova; kako funkcionira prodaja radova; je li nužno oslanjati se samo na prodaju radova ili proširiti područje djelovanja 

Petrine radove pogledajte na

https://www.instagram.com/petra___sa/?hl=hr

BIOGRAFIJA

Petra Šabić diplomirala je Likovnu kulturu na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Slikarstvo u klasi izv. prof. art. Gordane Bakić s nagradom Akademijskog vijeća ALU za najuspješnije diplomante ak. god. 2018./2019. Također, dobitnica je pohvale Akademijskog vijeća ALU za uspješan rad u akademskoj godini 2016./2017. te Rektorove nagrade 2017/2018. godine. Akademske godine 2020./2021. diplomirala je na Slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi red. prof. art. Ksenije Turčić.

Sudjelovala je na konferenciji Mediterranean Scientific Conference – Educational Systems and Societal Changes: Challenges and Opportunities; u projektu Dani Ede Murtića te izradi scenografije za koncerte u programu Muzičke akademije i Hrvatskog glazbenog zavoda. Izradila je ilustracije za publikaciju međunarodnog književnog natječaja Lapis Histriae 2020 te ilustracije za prvu inačicu ilustriranog Rječnika stranih riječi Bratoljuba Klaića nakon čega je slijedila skupna izložba u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu (2019.) i u Uličnoj galeriji u Beogradu (Srbija, 2019.).

Prvi put samostalno izlaže 2018. i od tada je postavila nekoliko samostalnih izložbi među kojima treba spomenuti: 2021. Transpersonal, Pogon Jedinstvo, Zagreb; 2021. Neposredna kretanja II, Galerija pučkog otvorenog učilišta Ivanić-grad; 2021. Neposredna kretanja – Opipljiva praznina, Galerija Zlati Ajngel, Varaždin; 2019. – Guste praznine, Galerija SC, Zagreb; 2019, Simptomi postojanja, Galerija ZILIK, Karlovac; 2019. Mikrokozmi, Botaničar, Zagreb; 2018. – Syzygy, Galerija Crta, Zagreb; 2018. – Zbirka pokreta/Crne slike, KGZ – Knjižnica Dubec, Zagreb; 2018. – Zbiranje, Narodna knjižnica „Petar Preradović“, Bjelovar. Nekoliko godina zaredom izlagala je na raznim skupnim izložbama, uključujući sajmove umjetnosti Art Zagreb (Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb; 2019., 2020.); izložba Nesvrstani u Laubi (Zagreb, 2018.) i Plati i nosi u organizaciji HDLU-a (2018., 2019.). Sudjelovala je na oko 30-ak skupnih izložbi u Hrvatskoj (35. Salon mladih – Situacija, Zagreb; Galerija Šira, Zagreb; Galerija Pikto, Zagreb; Galerija Forum, Zagreb; 8. hrvatski triennale akvarela; Dvorana Vatroslava Lisinskog, Zagreb; Galerija Panacea, Zagreb; Knjižnice grada Zagreba i druge) i u inozemstvu, uključujući međunarodne izložbe Memories 5 u Indiji i Memories 8 u Vijetnamu.

Od 2019. godine članica je HDLU-a.

Irena Jukić Pranjić na drugoj će radionici govoriti o svojem radu na Akademiji likovnih umjetnosti, pedagoškom radom, ilustracijama, uredivanju knjiga i TV serija.

Okosnica njezina predavanja u trajajnju od 90 minuta bit će kako pronaći vrijeme za kreiranje, stvaranje umjetničkih djela i izvršavanje drugih obveza koje nisu nužno vezane uz naš kreativni rad. Na radionici će govoriti i kako pomiriti majčinstvo i umjetničku karijeru.

Analizirajući primjere bogate stripovske povijesti, predstavit će morfologiju stripa. Svi likovni primjeri polaznicima će poslužiti kao inspiracija da i sami pokukšaju komunicirati putem umjetnosti.

Strip u sebi ujedinjuje nekoliko metoda pripovijedanja – vizualnu naraciju, pisanu riječ, govor tijela (mimike i gestikulacije), gramatiku filmskih planova i rakursa te bogatu lepezu semiotičkih znakova kultura i supkultura današnjice. Kombinacija svih ovih elemenata čine strip idealnim medijem za jasnu komunikaciju s čitateljem i za prijenos brojnih infromacija, ideja i priča svih žanrova – od onih komičnih, preko avanturističkih, pa do onih poetičnih.

Na radionici će Irena Jukić Pranjić govoriti o:

– suradnji s drugim umjetnicima

– alatima i programima koje koristi

– digitalizaciji slikarskih tehnika

– odlasku na festivale, financiranju gostovanja

– pronalasku sponzora za umjetničke projekt (Crowdfunding kampanja za izdavanje knjige Dnevnik snivanja i filozofiranja)

– iskustvu profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu

– radionicama koje drži za mlade

Irenine radove pogledajte na

http://irenajukicpranjic.blogspot.com

BIOGRAFIJA

Irena Jukić Pranjić diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Od 2015. predaje Strip na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Animiranim filmom bavi se od 2007. Autorica je animiranih filmova Ornament duše (2011.) Požuda (2014.), Gamer Girl (2016.) i Real Boy (2021.) Za svoj rad u animaciji, ilustraciji i stripu nagrađivana je više puta u Hrvatskoj i inozemstvu. 

Ilustrirala je brojne časopise, udžbenike i slikovnice za djecu i odrasle. Stripom se bavi kontinuirano od 1997. godine. Objavljivala je kratke stripove u velikom broju tiskovina u zemlji i inozemstvu te četiri zbirke kratkih stripova zajedničkog naziva Protuotrov (1997. – 2003.) , strip-album Emisija emocija (2 x 2, 2015.) i Dnevnik snivanja i filozofiranja (Hrvatski autorski strip, 2021.) 

Autorica je antologije Ženski strip na Balkanu (Fibra, 2010.), urednica, redateljica i novinarka dokumentarnog televizijskog serijala Strip u Hrvatskoj (2014/15 – 30 epizoda, te 2016/17 – 20 epizoda). 


Ilustrirala je mnoga udžbenička izdanja Školske knjige, te je svoje ilustracije objavljivala i u dječjim časopisima Radost, Modra lasta, Igraonica, Škrinjica, Kloks i Prvi izbor.

Autorica je radnih bilježnica Vježbamo gledati 5, Vježbamo gledati 6, Vježbamo gledati 7,  i Vježbamo gledati 8, namijenjenih korištenju u nastavi učenicima osnovne škole od petog do osmog razreda – izdavač Školska knjiga Zagreb.

Koautorica je knjige Avantura u muzejimavodič kroz najzanimljvije hrvatske muzeje, namijenjene djeci i mladima, čiji je izdavač također Školska knjiga Zagreb.

Ilustrirala je sljedeće slikovnice:

Priča o mom i tvom rođenju Mirjane Hercigonja Saucha, Školska knjiga Zagreb,

I buhe kašlju Fulvia Tomizze u izdanju Otvorenog pučkog učilišta Umag,

Beba dolazi kući za koju je u suradnji s dr. Marijom i Vinkom Ćatipović pisala i tekst; slikovnicu je izdala udruga Za zdravo i sretno djetinjstvo iz Bjelovara,

Tomica otkriva svijet koju je osmislila i za koju je uredila koncept teksta – slikovnicu je izdala Kršćanska sadašnjost, Zagreb,
Piton Zorana Ferića, u sklopu biblioteke Vrata u podrum, izdavača Knjiga u centru, Zagreb, 2019.,

Priča o neustrašivim hrvatskim ženama Tatjane Barat, tri ilustracije, Iris Illyrica, Zagreb 2019.

Članica je HDLU-a.

Ovim putem molimo Vas da ovaj poziv proslijedite svima za koje vjerujete da bi ih naša Likovna radionica mogla zanimati. Više informacija potražite na www.kulturnjak.hr ili na našoj Facebook stranici.


Kulturnjak.hr projekt je čiji je nositelj udruga Impress (www.udruga-impress.hr) s partnerom Centrom za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava (https://crok.hr). Ukupan iznos projekta je 491.008,00 kn. Europska unija je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala iznos od 417.356,80 kn.